четвъртък, 8 януари 2015 г.

РЕАЛНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ЗА 8 И 9 ЯНУАРИ 2015









Снимка:jivko mihalev

smqhzabavanews.blogspot.com


Днес минималните температури ще са между минус 12° и минус 7°, на места в главно в североизточните райони и до минус 15°-16°.

Живакът в термометрите падна почти 20 градуса под нулата тази сутрин. Въпреки тихото време и опитващото се да си проправи път слънце, навън е много студено.
Най-ниските температури, измерени тази сутрин от дежурните синоптици на НИМХ, се доближават до 20-те под нулата.
Най-студено е в Драгоман, където живакът падна до минус 18 градуса, съобщиха от НИМХ.
В Добрич и Шумен е минус 16 градуса. Минус 15 градуса е в Русе, Разград и Кнежа. Минус 14 градуса е в Карнобат и Казанлък, както и в Силистра, в Кюстендил и в София.
На различни места в столицата рано тази сутрин термометрите показваха различни отрицателни температури. Например в столичния квартал "Манастирски ливади" живакът в 6.45 часа падна до минус 12 градуса, а само двайсетина минути по-късно – около 7.10 часа, в центъра градусите бяха минус 7.3.
От Планинската спасителна служба информират тази сутрин, че условията в планините са добри за туризъм, но има опасност от измръзване.
На Пампорово снежната покривка е 30 сантиметра, минус 13 градуса е на станция Студенец, а на станция Рожен – минус 16.
На връх Мусала към 5 часа сутринта е било минус 17 градуса с умерен вятър.
На Боровец времето е ясно и тихо, градусите са минус 11. Планинските спасители предупреждават, че има опасност от измръзване и средна лавинната опасност за районите извън скизоната.
На връх Ботев рано сутринта температурата е била минус 19 градуса, а на Мургаш – минус 13. На станция Узана са измерени минус 20 градуса. Снежната покривка там е 50 сантиметра, времето е тихо, но има опасност от измръзване.
Днес минималните температури ще са между минус 12° и минус 7°, на места в главно в североизточните райони и до минус 15°-16°.
Над Източна България ще преобладава слънчево време, докато над Западна облачността ще е променлива. Без валежи. Северният вятърът и в източните райони постепенно ще отслабне, а в Дунавската равнина ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са между минус 5° и 0°, в крайните югозападни райони до 2°.
Атмосферното налягане няма да се променя съществено и ще остане по-високо от средното за месеца.
Над планините облачността ще е променлива, в Източна България ще намалява до слънчево. Северният вятър ще отслабне, над западните масиви ще се ориентира от северозапад. Ще се затопли. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 7°, на 2000 метра около минус 12°.
Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Северният вятър ще отслабне. Ще остане студено, с максимална температура на въздуха от минус 2° до минус 4°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала. Температурата на морската вода е около 5°.
В петък
ще духа слаб до умерен вятър от югозапад и по-късно от запад. Температурите ще се повишат с още няколко градуса. Облачността ще е променлива, често значителна и на места, главно в Северна и Източна България ще превали слаб сняг.Източник:sinoptik.bg.
jivko mihalev
smqhzabavanews.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

коментари