сряда, 29 октомври 2014 г.

РЕАЛНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ НОЕМВРИ 2014



Снимка:jivko mihalev
smqhzabavanews.blogspot.com
Най-ниските температури през ноември ще бъдат между -7 и -2 градуса, по-високи ще са по Черноморието, а най-високите температури ще са между 15 и 20 градуса. Това съобщи Красимир Стоев - синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, представяйки
прогнозата за времето за ноември.
По думите му през тази година през ноември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета - между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма - между 8 и 10 градуса, а, в планинските райони - от -4 до 3 градуса.
Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, а в южните и планинските райони - между 70 и 100 литра на квадратен метър.
В началото на ноември ще започне затопляне,
прогнозира метеорологът. Той допълва, че облачността ще се разкъса и през следващите дни до средата на първото десетдневие над планинските райони ще преобладава слънчево време, а в равнините на все повече места ще има мъгла или ниска слоеста облачност и там температурите ще остават по-ниски.
През периода 6-10 ноември динамиката на атмосферните процеси ще се увеличи. Времето над страната ще се определя от циклонални вихри и ще се създаде валежна обстановка, но ще се задържи сравнително топло за сезона, въпреки че в края на десетдневието температурите слабо ще се понижат.
През първата половина от второто десетдневие валежи не се очакват.
След временно понижение, температурите относително ще се повишат. Повече слънчеви часове ще има в планинските райони, а в равнините мъглата ще е често явление. Към 17-18 ноември облачността ще се увеличи и на много места ще има валежи, а температурите ще се понижат. В края на периода валежи не се очакват.
В началото на третото десетдневие температурите ще се понижат. Ще има валежи от дъжд, които в Северна България и по високите полета ще преминат в сняг. Временно спиране на преваляванията се очаква в средата на десетдневието.
През последните дни на месеца температурите още ще се понижат, като отново ще има валежи - в по-голямата част от страната вече от сняг.
Климатичната справка на НИМХ-БАН определя ноември като преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните есенни дни.
Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и нерядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30 градуса, а периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени "циганско или сиромашко лято".
Според
астрономическата справка за ноември
в началото на месеца слънцето в София изгрява в 7 часа и залязва в 17 часа и 20 минути. Продължителността на деня е 10 часа и 20 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 36 минути, и залязва в 16 часа и 54 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 18 минути.
Фазите на луната през месеца са: на 7 ноември - пълнолуние, на 14 - последна четвърт, на 22 - новолуние, а на 29 ноември - първа четвърт.Източник:sinoptik.bg.

jivko mihalev
smqhzabavanews.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

коментари