петък, 29 май 2015 г.

РЕАЛНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ ЮНИ 2015

Снимка:jivko mihalev
smqhzabavanews.blogspot.com
Най-ниските температури през юни ще са между 7 и 12 градуса, а най-високите - между 31 и 36 градуса, съобщи Марияна Попова, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.
През тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 18 и 21 градуса, по долината на река Струма - около 22 градуса, за високите полета - между 16 и 18 градуса, а за планините - между 7 и 12 градуса.
През първото десетдневие на юни времето ще бъде променливо, с условия за превалявания. В началото на месеца валежите ще бъдат по-локални. Около 4 юни ще бъде по-неустойчиво, ще има и гръмотевична дейност. Температурите временно ще се понижат и ще бъдат по-ниски от обичайните, но след това тенденцията е към
слабо повишение.
Относително стабилизиране на времето се очаква около средата на пъпвата десетдневка. Ще има повече слънце, вероятността за валежи ще е малка, а температурите ще са близки до средните за месеца. След 7 юни атмосферата отново ще се лабилизира.
През второто десетдневие през повечето дни ще бъде отново по-неустойчиво, със слънце сутрин и с превалявания и гръмотевични бури след обяд. Ще има и кратки периоди с относително по-стабилно време, без валежи, с по-голяма вероятност през втората половина от десетдневието.
През третото десетдневие на юни тенденцията е през повечето дни да се запази относително стабилното време. Валежите ще бъдат на малко места и ще има повече слънчеви часове. Температурите ще са близки и малко по-високи от обичайните за юни.
Началото на астрономическото лято настъпва на 21 юни в 19 часа и 39 минути, когато е лятното слънцестоене. Това е най-дългият ден в годината, който е с продължителност от 15 часа и 19 минути.
Месечната сума на валежите през юни ще е между 60 и 90 литра на квадратен метър в равнините, по Черноморието и долината на река Струма - между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планинските райони - от 90 до 140 литра на квадратен метър.
През тази година месечната сума на валежите като цяло ще бъде около нормата, но валежите ще са неравномерно разпределени.Източник: sinoptik.bg.
jivko mihalev
smqhzabavanews.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

коментари