петък, 30 януари 2015 г.

РЕАЛНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ ФЕВРУАРИ 2015


Снимка:jivko mihalev
smqhzabavanews.blogspot.com
Най-високите температури през февруари у нас ще бъдат между 15 и 20 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.
Средната месечна температура за февруари в Северна България и високите полета ще бъде от минус 1 до 1 градуса, в Южна България и по Черноморието – между 1 и 5 градуса, а в планините – между минус 8 и минус 4 градуса.
Средната месечна сума на валежите през февруари в равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планините – между 40 и 70 литра на квадратен метър, а за Рило-Родопския масив и Странджа от 70 до 100 литра на квадратен метър.
Тази година се очаква средната февруарска температура и месечната сума на валежите да бъдат над нормата.
В по-голямата част от страната най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 5 и минус 10 градуса, при ясно и тихо време и наличие на снежна покривка не е изключено да са и и по-ниски.
Обичайно за месеца, динамиката на атмосферата ще бъде повишена и ще има чести промени на времето и валежи от дъжд и сняг, без да се образува съществена трайна снежна покривка в равнините.
В началото на месеца
ще бъде сравнително топло, особено в Източна България, където ще продължи да духа силен югозападен вятър и ще се пренасят топли въздушни маси.
Облачността ще е по-често значителна. Ще има и чести превалявания, в югоизточните райони от дъжд, в Западна и Северна България ще се редуват дъжд и сняг.
През втората половина на десетдневието температурите вече ще са близки до обичайните. Остават условията за чести валежи, предимно слаби и предимно от сняг.
През второто десетдневие
на февруари ще настъпи постепенно повишение на температурите. Ще бъде и по-променливо, ще има и дни със спокойно и слънчево време.
Повишена вероятност за валежи ще има около 12 февруари, около 15 и към 18-19 февруари. Тези дни ще са последвани и от краткотрайни застудявания. В първия от тези периоди ще вали предимно сняг, а при последния – ще има и дъжд, и сняг.
И
през третото десетдневие
на февруари по-голяма е вероятността през повечето дни да бъде сравнително топло. През първата половина е възможно да има превалявания, но тенденцията е валежите да намалеят.Източник: sinoptik.bg.
jivko mihalev
smqhzabavanews.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

коментари