вторник, 30 декември 2014 г.

РЕАЛНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ ЯНУАРИ 2015



Снимка: jivko mihalev
smqhzabavanews.blogspot.com















В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7 часа и 57 мин. и залязва в 17 часа и 03 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 06 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 43 мин. и залязва в 17 ч. и 38 мин. Продължителността на деня е 9 часа и 55 мин. Фазите на Луната през месеца са: 5.01 — новолуние, 13.01 — първа четвърт, 20.01 — пълнолуние, 27.01 – последна четвърт. Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 3 и 0°, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0 до 3° а в планинските райони – между минус 8 и минус 3°. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която е между 30 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 60 и 110 л/кв.м. Най-ниските температури януари ще бъдат между минус 15° и минус 10°, в котловините до минус 18° – минус 20° , а най-високите – между 10° и 15°. Месецът ще започне с мразовито време. Облачността ще се разкъса и на места ще намалее до слънчево време. През периода 3-6-и януари времето ще бъде променливо. Облачността ще е често значителна и на места от запад на изток ще превали слаб сняг. Ще бъде ветровито. Отново условия за превалявания има и в края на първото десетдневие. Температурите през десетдневието ще бъдат по-ниски от обичайните. Такава е прогнозата за времето за месец януари, съобщи дежурният синоптик Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. През второто десетдневие температурите относително ще се повишат и ще бъдат близки до климатичните норми. В началото на десетдневието отново ще има валежи, в последствие към средата на периода ще се установи антициклонален тип време – без валежи, в равнините с ниска облачност или мъгли, а с повече слънчеви часове в планинските райони. В края на десетдневието има условия за слаби превалявания. 
През третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще се увеличи. В началото на периода, към 23-25-и и в края на месеца ще преминават атмосферни смущения - ще има превалявания и понижения на температурите. 
Януари е най-студеният месец от годината и обикновено той определя характера на зимата – мека, нормална или сурова. Времето обикновено е облачно и мъгливо. При нахлувания на студен въздух от северозапад и североизток вали сняг и се създават условия за снежни виелици, особено в Северна България. Средният брой на дните със снежна покривка в Северозападна България е около 20, а по Черноморието от 2 до 5. В планините често духат силни ветрове, обикновено от северозапад и югозапад. През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна. При нахлувания на арктичен въздух след изясняване са достигани най-ниските температури в повечето райони на страната – абсолютният минимум за страната е минус 38,3˚, измерен в Трън през 1947 г. През януари има и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23˚.Източник: ИА "Фокус".

jivko mihalev
smqhzabavanews.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

коментари